اصفهان، بزرگراه آقابابایی، شهرک سلامت، فاز یک، طبقه دوم، کلینیک قلب و آریتمی تپش

اقدامات مهم در ابلیشن قلب (سوزاندن مسیرهای نابجای الکتریکی)

ابلیشن قلب - دکتر حکمت

ابلیشن قلب چیست و چگونه انجام می‌شود؟

انجام ابلیشن جهت درمان انواعی از آریتمی‌های دهلیزی و بطنی بکار میرود. نوع تپش قلب مناسب جهت ابلشن با نظر متخصص قلب که فوق تخصص الکتروفیزیولوژی (الکتروفیزیولوژیست Electrophysiologist) است مشخص گردیده و توسط پزشک الکتروفیزیولوژیست انجام میگردد.

عمل ابلشن به کمک دستگاه رادیوفرکونسی Radio-frequency انجام شده و توسط امواج رادیویی با فرکانس بالا محل آریتمی تخریب می‌شود بدینگونه بیمار از آریتمی نجات یافته و در مواردی با دقت و قدرت اطمینانی تا نودونه درصد آریتمی تکرار نشده و بیمار از مصرف دارو جهت آریتمی خلاصی میابد.

امروزه از روش ابلشن با استفاده از کاتتر به طورگسترده‌ای برای درمان انواع تاکی‌کاردی (ضربان سریع قلب) دهلیزی، و برخی از انواع تاکی‌کاردی‌های بطنی استفاده می‌شود. در این روش پزشک متخصص قلب و فلوشیپ الکتروفیزیولوژی که دوره مخصوص این عمل را دیده است از طریق وریدهای بدن که عموما از ورید کشاله ران استفاده میگردد چندین کاتتر مخصوص را وارد بدن نموده و در ناحیه دهلیز و بطن و ورید سینوس کرونر قرار میدهد.

این عمل در اتاق آنژیوگرافی انجام می‌شود تا از اشعه ایکس دستگاه آنژیوگرافی کمک گرفته شده و کاتتر در محل مناسب قرار گیرد (این عمل هرچند در اتاق آنژیوگرافی انجام می‌شود اما با آن متفاوت بوده و وسایل مصرفی و دستگاه مورد استفاده و همچنین نوع تشخیص و درمان با آنژیوگرافی متفاوت است) سپس به کمک دستگاه مخصوص آریتمی بیمار ایجاد می‌شود بعد از ایجاد آریتمی بیمار، محل غیر طبیعی قلب که باعث تپش قلب بیمار شده مشخص گردیده و امواج رادیویی گسیل می‌شود.  امواج رادیویی باعث ارتعاش در ناحیه مورد نظر شده و ارتعاش حاصله منجر به بالا رفتن حرارت در ناحیه مورد نیاز گردیده و باعث تخریب بافت ایجاد کننده آریتمی می‌شود و بدینگونه آریتمی درمان شده و بیمار از تپش قلب نجات میابد.

مساحت ناحیه ابلشن شده در حد چند میلیمتر است بنابراین باعث اختلال کارکرد قلب نمیشود هرچند که آنزیمهای قلب تا حد مختصری بالا میرود. این روش میزان موفقیت بسیار بالایی داشته و احتمال بروز عوارض جانبی بسیار کمی دارد و با بی‌حسی موضعی و آرام بخش قابل انجام است هر چند که در کودکان و افراد بیقرار گاه نیازمند بیهوشی کوتاه مدت و سبک خواهد بود.

 این روش عموما بدون درد و ناراحتی خاصی انجام می‌شود و بسیاری از افراد روز بعد از عمل به فعالیت معمولی خود برمی‌گردند. در بیشتر افراد تاکی‌کاردی مداوا می‌شود و این افراد دیگر نیازی به استفاده از داروهای ضدآریتمی ندارند. بعد از انجام ابلشن داروهای بالا برنده ضربان قلب داده شده و تحریک الکتریکی جهت ایجاد آریتمی انجام میگردد تا اگر ناحیه مورد نظر همچنان باعث تپش قلب گردد عمل ابلشن تکرار شود و احتمال عود آریتمی در گذر زمان کاهش یابد.

بعد از اطمینان خاطر پزشک از کامل شدن عمل ابلیشن کاتترها از بدن بیمار خارج شده و بیمار به بخش ریکاوری انتقال مییابد. زمان لازم برای عمل ابلشن بین یکساعت تا سه ساعت است. بیمار شب بعد از عمل را در بیمارستان گذرانده و روز بعد از عمل مرخص می‌شود. لازم است بعد از عمل ابلشن بمدت دو تا سه ماه آسپرین مصرف شود تا احتمال بروز لخته در محل ضایعه ایجاد شده توسط دستگاه کاهش یابد. لازم به ذکر است عمل ابلشن در حال حاضر جهت بیماران با افزایش ضربان قلب کاربرد دارد و بیماران با کاهش ضربان قلب عموما نیازمند درمان با تعبیه باطری قلب هستند.

عوارض ناشی از ابلشن بافتی نادر می‌باشند. بسته به نوع آریتمی درمان شده و جایی از قلب که ابلشن انجام گرفته است، ممکن است بیمار دچار بلوک قلبی و اختلال هدایتی قلب و یا خونریزی در اطراف قلب شود. ولی توجه داشته باشید که احتمال حمله قلبی، سکته مغزی و یا مرگ ناشی از ابلشن قلبی بسیار بسیار کم می‌باشد.

در افراد مبتلا به آریتمی فوق بطنی بدون سایر بیماری‌های قلبی، بهبودی کامل تاکی‌کاردی در بیش از نودوپنج درصد موارد تنها با یکبار ابلشن قلبی با استفاده از کاتتر میسر می‌شود. در افراد مبتلا به آریتمی‌های بطنی نیز میزان بهبودی کامل، بالا می‌باشد.

 

عمل ابلیشن در چه بیمارانی کاربرد دارد؟

بیمارانی که راه فرعی اضافه دارند در واقع یک بیماری مادرزادی قلب دارند که بسته به نوع آن میتواند از زمان نوزادی تا حتی سن هشتاد سالگلی برای اولین بار خود را نشان دهد. اکثر بیماران مراجعه کننده جهت آریامی عموما بین سن بیست تا پنجاه سال دچار اولین حمله آریتمی میگردند و باعث تعجب بیمار میشود که چرا بیماری مادرزادی در این سن خود را نشان داده است.

بهترین نتیجه از عمل ابلشن را بیماران با حمله  PSVT  نوع   AVNRT  میبرند بعد از آن   PSVT  از نوع   AVRT or WPW،  و در نهایت احتمال موفقیت در نوع  AT  از بقیه کمتر است.

آریتمی بطنی نوع  PVC  نیز اگر به تعداد بالا باشد و موجب افت کارکرد قلب یا علامتدار شدن بیمارشده باشد نیز محتاج ابلشن است که جهت تعیین تعداد  PVC   از تست هولتر ضربان قلب کمک گرفته میشود.

 

اقدامات لازم قبل از انجام ابلیشن (Ablation)

  • انجام تستهای خونی مورد نیاز
  • نوار قلب ، اکوکاردیوگرافی داپلررنگی و گاه عکس قفسه سینه
  • رضایت نامه کتبی
  • همرا داشتن کلیه مدرک پزشکی
  • ناشتا بودن بمدت سه تا چهار ساعت
  • حذف موهای ناحیه کشاله ران و سینه
  • قطع داروهای موثر بر ضربان قلب شامل بتابلوکر مثل متورال، پروپرانولول، بیزوپرولول، کارودیلول، و کلسیم بلوکر مثل وراپامیل، دیلتیازم و آنتی آریتمی مثل آمیودارون، سوتالول، فلکائنید، پروپافنون
  • قطع داروهای خونریزی دهنده مثل وارفارین، ریوارکسابان، آپیکسابان

 

اقدامات لازم بعد از انجام ابلیشن (Ablation )

  • در صورت تورم یا خونریزی در کشاله ران ها به اورژانس یا پزشک خود مراجعه کنید.
  • بیمار روز بعد از عمل مرخص شده و در مراجعه به منزل می‌تواند حمام رفته و چسب روی رگ را بردارد.
  • بهتر است جهت جلوگیری از لخته شدن خون در رگ بدن و احتمال آمبولی استراحت بلند مدت نداشته و فعالیت روزمره خود را شروع نماید.
  • هر گونه درد قلبی احساس ضعف و بی حالی سرگیجه یا تپش قلب را که قبلا تجربه نکردید را فورا اطلاع دهید.
  • عموما بیمار میتواند روز بعد عمل داروهای خود را مثل قبل مصرف نماید.
  • لازم است بیمار جهت مراجعه به مطب با منشی مطب هماهنگ شده و جهت ادامه درمان و در صورت لزوم تعویض داروها یا بررسی نیاز به انجام کار دیگر با پزشک خود مشورت نماید.
  • در مورد نحوه و زمان مصرف داروها و مراجعات بعدی  از پرستار یا پزشک اطلاع کامل حاصل نمایید.
  • بعد از عمل در موارد بسیار کم احتمال عود مجدد بی نظمی قلبی وجود دارد که در صورت وقوع مجدد ، بایستی جهت بررسی به پزشک خود مراجعه کنید.

 

موارد زیر را فورا اطلاع دهید

کرختی و سوزش در اندام تحتانی

خونریزی شدید

تغییر رنگ و درجه حرارت اندام تحتانی

 

سخن آخر

درصورتی که برای انجان ابلیشن قلب به دنبال یک متخصص کاربلد و حرفه ای هستید، ما به شما دکتر حکمت را پیشنهاد می کنیم. دکتر حکمت بهترین و حرفه ای ترین متخصص قلب در اصفهان، فوق تخصص نارسایی قلب در اصفهان و … آماده خدمت رسانی به شما عزیزتن است.